torsdag 11 februari 2010

Valt område till examinationsuppgift 1: MOLN

Vi har valt temat moln då vi själva är fascinerade av fenomenet samt att det är något som samtliga barn/elever med största sannolikhet kan relatera till.

Materia: Vatten och luft (kemiska föreningar)
Energi: Solenergi driver
Liv: Moln transporterar vatten. Moln är nödvändiga för kretsloppet som i sin tur är nödvändigt för livet. Kan även komma in på känslor och upplevelser här.
Teknik: Meteorologer förutspår vädret med hjälp av bland annat moln.

Problemställningen som barnen/eleverna kommer ställas inför är varför det finns moln. Vi kommer sannolikt även beröra varför det bildas moln, vad moln innehåller samt hur de bildas m.m.

Övergripande mål
Lpfö 98
...utvecklar förståelse för enkla naturvetenskapliga fenomen.
Lpo 94
...känner till sammanhang inom de naturvetenskapliga kunskapsområdena.
Kursplan NO år 5
...ha kunskaper inom några naturvetenskapliga områden.
Kursplan Teknik år 5
...kunna redogöra för viktiga aspekter på utvecklingen och teknikens betydelse för natur, samhälle och individ.

2 kommentarer:

  1. Hej såg att ni har valt moln som tema. Det har vi också gjort och skall tipsa om att SMHI har bra information just om moln. Det finns även ett expriment om moln man kan göra som ni hittar på burkar.nu.

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Vilket intressant område ni har valt att arbeta med. Utan att veta hur ni har tänkt lägga upp arbetet tänkte jag ändå tipsa om några bra barnböcker som man skulle kunna använda sig av vid en samling i förskolan som handlar om just moln. Den första boken heter "Molly och molnet" av Maria Nilsson Thore, och den handlar om Molly som längtar efter regn till sin trädgård. Hon hittar sedan ett moln som hon blir vän med. Det är en mysig bok som visar hur barn kanske kan tänka om moln. Den andra boken heter "Molnet som grät" av Gunbritt Wallström, och den handlar om ett moln som en dag känner sig tungt och dystert, vilket leder till att molnet börjar gråta. Hoppas ni kan få användning av mina boktips, om inte i denna uppgift så kanske vid något annat tillfälle. Lycka till med ert arbete.

    SvaraRadera