tisdag 9 mars 2010

Ett moln föds

All materia består av kemiska ämnen. Luften består bland annat av kväve och syre medan vattnets smådelar kallas för vattenmolekyler och betår av en syreatom och två väteatomer. Materia är förändringsbar och när vattenmolekylerna värms upp ökar moklekylernas rörelser från att ha varit fast fast form (is) där molekylerna binds till varandra genom elektriska krafter. till flytande form (vanligt vatten) och tillslut bildas vatten i gasform där molekylerna rör på sig och tar mr plats (vattenånga). Vattendropparna har en diameter mellan 0,005 och 0,020 mm och har en fallhastighet på ca 1 cm på 1 sek. Egentligen är det ingen skilland mellan moln och dimma förutom att dimman håller sig närmare jordytan.
Termik är det samma som varmluftsbubblor bestående av vattenmolekyler som bildas när solen värmer upp markytan. Moln uppstår framförallt över landområden eftersom markytan värms snabbare och lättare än vattenytan, särskilt på försommaren när vattnet inte har hunnit att bli varmn än. Eftersom molnen bildas då från den uppvärmda markytan håller sig molnen mest över inlandet istället för vid ex vattnet. Det är av den anledningen som vi på sommaren kan se att det är finare väder vid kusterna än innåt landet. Då vissa områden värms upp mer än andra blir även luften alldeles ovanför marken varmare på dessa ställen än runt omkring. Bubblorna dvs vattenmolekylerna expanderar när de blir varmare och får en lågre täthet än luften omkring vilket gör att de stiger och expanderar ytterligare. Varm luft är lättare än svalare luft och därför stiger de uppåt och när de når en viss höjd kondenseras vattenmolekylerna (bubblorna) och moln bildas. Eftersom det tar en stund för solen att värma upp marken då termiken är svag är molnen oftast små som exempelvis på morgonen.
Då det oftast är samma område på marken som hålls var under dagen fortsätter den varma luften att bubbla upp från samma ställe men nu även från andra platser som värmts upp. På så sätt växer molnen till sig och blir större och håller i sig under dagens lopp då den uppåtstigande luften nu tillför ny fuktighet. På kvällen exempelvis då solen inte längre värmer upp marken tillförs inte någon ny fuktighet och luften blir torr och då löses molnen upp.

1 kommentar:

  1. Precis som du skriver så är det ju ingen skillnad på moln och dimma förutom att dimman når ända ner till marken. Smhi.se skriver även dimma är mycket små vattendroppar eller iskristaller som begränsar sikten till under 1 km. Om sikten är längre kallas det fuktdis. Det finns alltså ingen fysikalisk skillnad mellan fenomenen dimma och dis utan det har med siktförhållanden att göra.

    //Ellen

    SvaraRadera