torsdag 11 mars 2010

Moln - Vindar

Vindar

”Vädrets makter” av Sally Morgan, skriver att luften omkring oss är ständigt i rörelse och den skapar både milda fläktar och våldsamma stormar. När solen värmer upp luften blir den lättare och en landyta sätts luften i rörelse, vilket innebär att luftens molekyler börjar röra sig hastigare samt utvidgar sig. När luften utvidgar sig blir den mindre tät än omgivande luftmassor och så bildas ett lågtrycksområde. Alltså stiger den varma luften upp och blir omgiven av kallare luft. Samtidigt sugs kyligare, tyngre luft in för att ersätta den varma luften som stigit uppåt. Det är denna luftrörelse som känns som vindar eller blåst. Denna cirkulation kallas för konvektion.

Sjöbris och landbris

Varma soliga dagar under vår och sommar blåser det sjö- och landbris utmed kusterna. Detta beror på skillnaden i temperatur mellan land och hav. På dagen är det varmare över land och svalare över sjön, alltså sjöbris. På kvällen vrider den åt höger och går parallellt med kusten (solgångsvind). På natten avkyls landet snabbare än vattnet och vinden byter riktning, blir (frånlandsvind) alltså landbris.

Dalvindar

När bergsluttningar blir uppvärmda av solen stiger den varma luften uppåt, då avkyls den, blir tyngre och faller ner, varvid den skapar en kall vind som fyller det utrymme den uppstigande luften lämnat.

Bergsvindar

På natten avkyls den varma bergsluften och flyter ner längst bergssluttningarna till dalen, där den blir till en kylig vind.

Moln - Nederbörd

”Vädrets makter” av Sally Morgan, moln är samlingar av i luften kringsvävande vattendroppar eller iskristaller. Moln bildas när varm och fuktig luft har nått tillräckligt högt upp, kyls den ner så mycket att fukten som finns i luften omvandlas från vattenånga till små, små vattendroppar, så kallade molndroppar. Denna börjar då kondensera kring små partiklar i atmosfären. Eftersom molndropparna är så små och väger nästan ingenting håller de sig svävande uppe i luften. De små molndropparna är aldrig stilla utan rör sig hela tiden åt alla håll och kanter. Molndropparna växer genom ytterligare kondensation och genom att slås ihop med andra och bildar så småningom ett moln. Ett molntäcke kan uppstå när en varmluftmassa tvingas uppåt av en kallare, som gör att dess vattenånga tvingas till kondensation. Andra moln bildas när varm luft tvingas stiga över ett bergsområde eller blåser ut över ett kallt underlag, t ex kyligt vatten. Varma dagar bildas åskmoln när varm, fuktig luft stiger och då hastigt avkyls. Molnen kan se vita ut eftersom vattendropparna reflekterar solljuset. När molnet växer tjocklek blir det mörkare eftersom ljuset inte kan passera det lika lätt.

// Eleonore Johansson

2 kommentarer:

  1. Det finns ett intressant experiment ur en bok som heter: Rut & Knut tittar på väder skriven av Mattias Danielsson och Lena ollmark ,Rabén och sjögren.

    Experimentet heter Molnmaskinen och går till så här:
    Först bör man klippa nästan hälften av en flaska med korken på (tror jag) fyll med is.
    Sedan har man en skål som är fylld med vatten, ungefär en tredjedel. flaskan med korken skall hänga över skålen med vatten. Ställ det sedan i ett soligt fönster eller under en varm lampa. Nu skall det bildas moln under isen, på precis samma sätt som ute i naturen.
    Hoppas detta funkar!

    SvaraRadera
  2. Vi har skrivit om vindar och vi har funnit att det finns andra saker som påverkar vindarna. Bland annat jordens rotation. Läs mer på vår blogg eller http://www.ne.se.persefone.his.se/lang/vind

    SvaraRadera