Kläder efter väder hetter ett gammalt uttryck. Regnväder är inget undantag och teknik för att hålla sig torr och varm finns. De flesta tillverkare av moderna vattentäta klädesplag såsom jackor, skor och handskar använder någon form av vattentätt membran som andas, dvs släpper ut fukt och överskottsvärme. Exempel på material är Gore-tex. Det lammineras normalt in mot yttertyget eller mot ett separat foder, beroende på vilken egenskap man vill att plagget ska ha.
Hur fungerar då Gore-tex membranet?
Porerna i materialet är 20 000 gånger mindre än en vattendroppe, och eftersom bindningarna mellan vattenmolekylerna är väldigt starka så släpper materialet inte igenom vatten i flytande form. Samtidigt är porerna 700 gånger större än en vattenmolelyl, så att svett, som med hjälp av kroppsvärme avdunstat till vattenånga, med lätthet kan passera membranet.
Ett praktisk självupplevt problem är att Gore-tex fungera sämre i kraftig kyla, då materialet upplevs som tätt. Problemet kommer sig att kylan flyttar kondensationspunkten närmare kroppen, dvs innanför membranet. Vattenångan hinner då övergå till flytande form innan den passerat membranet. Särskilt tydligt är detta då man använder Gore-tex kängor.
Referenser:
http://www.gore-tex.se/
Henriksson, A. (2000). Naturkunskap B. Kristianstad : Gleerups.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag tyckte att det var väldigt kul att få en förklarning hur gore-tex fungerar, har väl inte funderat på det innan det ska bara fungera. vi har mycket gore-tex här hemma i kläder, som overaller, kängor o.s.v.
SvaraRaderaVi är nog lite sådana av naturen nuförtiden vi vet inte hur saker fungerar de ska bara tillfredställa våra behov.