fredag 26 mars 2010

Moln – väcker känslor

I alla tider har nog moln väckt känslor hos människan både gammal som ung. Genom att exempelvis studera tavlor kan man se att ett dystert motiv följs för det mesta av en orolig himmel och tvärt om. Det finns även sångtexter om moln "Små lätta moln " av Pugh Rogefeldt, där han sjunger om molnen på himmelen och sommaren som gör honom lycklig. Vem har inte använt sig av uttrycket "att väva på moln" när man har kännt sig lite extra glad?

Att en sommardag tillsammans med barn titta upp på himlens stackmoln som ändrar form är så kul, ena minuten kan man se ett moln som liknar en sko och nästa kan likna en hund med hatt. Här kan bara fantasin sätta stopp för vad man kan se och ofta leder det till roliga studer med barn. Nästa dag kan de fantasiframkallande molnen ha ersatts av något annat och en annan känsla. Molnen kan ha tornat i hop sig och de kan vara riktigt mörka och en känsla av oro spänning kan uppstå.

Vid en intervju om moln med några förskolebarn fick jag bland annat följande svar "mörka moln är arga", "de är mörka för de har mycket regn i sig", "om moln är mörka blir det åska, det gillar inte jag", "de vill slåss om de är mörka". Ett barn berättade att det inte tyckte om när molnen åkte fort på himlen, medan ett annat barn tyckte det såg ut som om molnen var på väg till någon. Sammanfattningsvis kan sägas att dessa barn i förskolan också förknippade mörka moln med någon slags spänning om att något är på väg att ske och att det kanske inte alltid upplevs så positivt av alla.

Det är ingen tvekan att olika molntyper påverkar oss på olika sätt och väcker olika känslor. Utifrån detta tema kan man sedan diskutera vidare med barn/elever om att känslor kan upplevas på olika sätt och att det finns inget rätt eller fel när det gäller känslor.

1 kommentar:

  1. Jag tycker att olika moln också väcker olika känslor. och det var intressant att även barnen kunde koppla ihop olika moln med olika känslor. det skulle vara roligt om man tillsammans med barnen kunde gå ut och studera olika sorters moln och prata om olika kälsor som det väcker och hur det känns med mera. Intressant, tack att jag fick ta del av det :)
    Mvh Anna-Maria Sundberg

    SvaraRadera