tisdag 9 mars 2010

Teknik och meteorologi

De mer omfattande väderprognoserna som talar om hur vädret förvantas bli är tekniskt sett invecklade och görs av meteorologer som hämtar information från ett globalt telekommunikationssystem. Det sker ett ständigt utbyte av informaion världen över, dygnet runt och information matas in i stora datorer som kan göra miljontals beräkningar varje sekund. Information hämtas bland annat från:
  • Väderstationer
  • Specialflygplan som flyger in i moln för att mäta hur mycket vatten de innehåller
  • Satellieter som skjutits upp i rymden för att ta bilder av moln och stormar.
  • Temperaturer mäts med väderballonger som skickats upp i luften.
  • Meteorologer kan även rikta en laserstråle mot molnbasen och påm så vis bestämma molnets höjd.

Referenser:

Cosgrove,B. (1992) Väder. Bonniers AB: Stockholm

Bekkestad, T. (2005) Fråga Tone om vädret. ScandBook AB: Falun

www.smhi.se

2 kommentarer:

  1. När det gäller meteorologi och all den teknik som har utvecklats för att försöka få reda på det kommande vädret så kan det verka helt obegripligt eftersom det ibland mer kan likna en vild gissning. Det är också lite fascinerande eftersom vädrets makter bör ingen rå på, förutom i Kina där det försökte manipulera med moln för att undvika torka. Här drar jag paralleller till vad Ginner och Mattsson (2008) skriver kring huruvida datateknikens utbredning nu börjar att visa sig genom att problem börjar uppstå. Den nya tekniken kanske löser befintliga problem, men vad lämnar den för problem efter sig?

    SvaraRadera
  2. På polarisen.se kan man läsa om hur man kan undersöka och analysera vatten i moln: Med hjälp av en heliumfylld ballong kan man samla in vattenmolekyler från moln. Ballongen är försedd med stereliserade snören som vattenånga kan kondensera på och bilda rimfrost. När man halar ner balllongen tinar snörena och man kan då studera vattnet. Man kan även använda sig av stora dammsugare som suger in dimdroppar. På så vis kan man bl.a. se hur många och stora partiklarna i dimman är samt vad de består av och hur lätt de tar upp vatten. Men hur går det egentligen till rent tekniskt när man mäter vattenmängd i moln?

    //Ellen

    SvaraRadera