Moln- blixt
”Vädrets makter” av Sally Morgan skriver att en varm sommar dag med högfuktighet och straka tigande konventionsströmmar skap cumulusmoln som därmed växer och tornar upp sig till cumuloniumbus – (åskmoln). Dessa åskmoln är nästan blygråa och för ofta med sig kraftiga vindar, våldsamt regn, blixtar och åskmuller. De flesta blixtrarna förekommer i cumuloniumbusmolnen eftersom dessa innehåller våldsamma vertikalvindar och stora mängder underkylda vattendroppar och iskristaller. Den intensiva uppvärmningen av luften kommer från blixtrarna gör att luften expanderar med överljudshastighet och då kommer en åskknall. En blixt och knall inträffar samtidigt men eftersom ljuset sprider sig snabbare än ljudet så ser vi blixten före vi hör dundret. För att ta reda på hur långt bort en blixt är kan man räkna sekunderna mellan ljuset och ljudet. Tre sekunder motsvarar ett avstånd på en kilometer.
Mellan moln och mark
Blixten kan utlösas när åskmolnet byggt upp negativ laddning i sitt undre skikt och marken därunder är positivt laddad.
Mellan moln
Blixtar kan gå mellan ett moln med negativ laddning och ett annat moln med positiv laddning.
Inuti moln
De flesta blixtar uppkommer inuti moln, när det blir överslag mellan dessa positiva och dess negativa laddningscentra
Eldklot
Någon gång uppträder blixten som en klotblixt eller en pärlbandsblixt. Vissa klotblixtar försvinner stillsamt, andra exploderar. Klotblixtar är sällsynta och gör sällan någon skada.
Ett åskmoln levande
Starka luftströmmar skapas inuti ett åskmoln under dess uppbyggnad. Dessa turbulenta strömningar kommet iskristaller inuti molnet att hela tiden stiga och sjunka. Kristallerna blir allt tyngre, allteftersom nya islager läggs till de ursprungliga. Mot slutet av åskmolnets levande blir kristallerna så tunga att vindarna inte kan hålla dem svävande, utan de faller till marken som regn och hagel. Detta är ett tecken på att åskvädret och dess moln börjat brytas upp.
http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/blixtar-1.662
http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/aska-1.658
Det var spännande att läsa det du skriver om hur blixtar kan uppstå på olika sätt. Jag har en fundering som gäller detta; är det alltså bara de blixtar som uppstår mellan moln och mark som ”slår ner” eller kan även andra blixtar göra det, exempelvis de som uppstår inuti ett moln?
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaIntressant läsning! Åska är något som jag tror kan intressera och väcka många frågor hos barn/elever. Vilket Elfström, Nilsson, Sterner och Wehner-Godée (2008)framhäver som viktigt. Något som jag funderar på är hur ni skulle berätta för barnen/eleverna om åska utan att skrämma någon?
Referenser
Elfström, I., Nilsson, B., Sterner, L. och Wehner- Godée, C. (2008). Barn och naturvetenskap - upptäcka, utforska, lära. Stockholm: Liber.
De flesta blixtar inträffar i moln och slår inte ner. De ses bara som ett ljussken på himlen.
SvaraRadera//Ellen